Wreck Lina

10.08.2015

S potopom na potopljenem parniku Lina se nadaljuje serija potapljaških izletov Športnega društva Ocean.

Potopljena ladja Lina se nahaja na obali otoka Cresa. Gre za parnik, ki je bil zgrajen leta 1879 v Veliki britaniji. Ladja je na svoji zadnji vožnji januarja 1914 prevažala les. V zelo slabih vremenskih razmerah in gosti megli je izgubila orientacijo. Poleg tega je ladja zaradi težkega tovora imela omejene možnosti manevriranja. Neurje je ladjo odnašalo in zadela je v obalo Cresa blizu rta Pecenj. Potonila je na peščeno dno. Premec prične na globini 20m, ladja pa sega vse do globine 55m. 

Pogled na potopljeno ladjo iz obale/podvodnega grebena proti premcu je fascinanten. Zdi se, kot da bi ladja še naprej plula po morskem dnu in hotela zaplavati na površje. Ta občutek je še toliko bolj močan, saj ladja leži na dnu, ki je zelo strmo. 

Konstrukcija ladje je kovinska, palubni del ladje pa je bil iz lesa. Ker je velik del lesa z leti uničen, to omogoča veliko možnosti vstopa in izstopa iz ladje. Parni motor se nahaja pod komandnim mostom, poleg komandega mosta pa se nahaja ladijski dimnik.

Lokacija potopljene ladje ob podvodnem grebenu omogoča popestritev dekompresijskih postankov, saj je greben bogat s podvodnim življenjem (hobotnice, jastogi, škarpene...). Na globini 6m najdeno tudi manjšo podvodno "špiljo".

Druženje se je že tradicionalno nadaljevalo s kulinaričnimi presežki, tokrat z odojkom v vasi Flengi blizu Vrsarja. Res je bilo zanj treba prepotovati celo Istro, a se je izplačalo.

Naslednji izlet je potop na Barona Gautscha konec avgusta ali začetek septembra.