Egipt Liveaboard - Oktober 2017

28.03.2017

Od 21. do 28. oktobra se odpravljamo na potapljaško križarjenje po Rdečem morju.

Tura vključuje potapljanje v Rdečem morju severno od Hurghade, okrog Sinajskega polotoka ter v Sueškem in Akabskem zalivu. Mediteran je preko Sueškega prekopa povezan z Rdečim morjem v ožini Gubal, ki je zaradi različnih grebenov in razbitin zanimiva za potapljače.

Med najbolj znane razbitine sodi SS Thistlegorm. Leta  1956 je razbitino odkril Jacques-Yves Cousteau. Britanski parnik je bil zgrajen leta 1940. Dolg je bil 126 metov, prevažal pa je vojaško opremo za zaveznike. Ladja je bila potopljena, ko je čakala na prehod čez Sueški prekop, ki je bil zaprt zaradi bombnega napada nemškega letalstva novembra 1941. Zaradi bombardiranja je prišlo do eksplozije streliva na ladji. Eksplozija je popolnoma uničila krmo ladje in povzročila smrt 9 od 49 članov posadke.  Ladja leži na peščenem dnu na globini 30 metrov in sodi med top 10 potapljaških lokacij na svetu. Ladjo vidimo že s 13 metrov globine.

Na izletu bomo obiskali tudi nacionalni park Ras Mohammed, kjer je potapljaških lokacij v izobilju. Status nacionalnega parka je dobil leta 1989, z namenom zaščititi raznolik in edinstven podvodni svet. Zaradi svoje biološke raznolikosti je področje nacionalnega parka polno zanimivih potapljaških lokacij. Na južnih točkah parka se bomo potapljali na znanih koralnih grebenih Yolanda in Shark reef, kjer poleg razbitine  Yolanda srečamo skoraj vse živalske in rastlinske vrste Rdečega morja – občutek imamo, da se potapljamo v akvariju.

Obiskali bomo tudi razne koralne grebene v okolici, med katerimi so greben Abu Nuhas, kjer ležijo kar 4 razbitine in Sha'ab El Erg, ki ga kličejo tudi Dolphin's house, kjer skoraj vedno srečamo delfine.

Na skoraj vseh koralnih grebenih srečujemo tudi večje vrste rib, tune, barakude, morske pse...

Za vse informacije in podrobno ponudbo nam pišite.