Praske in nezaceljene rane

28.06.2017

Če se veliko potapljate, se vam bo prej ali slej pripetilo, da se boste kje popraskali ali porezali. Bi vas to moralo skrbeti? Ali lahko pride do infekcije rane med potopom?

Koža kot naš največji organ je prva bariera, prva zaščita telesa pred okužbami. Razpoke, rane in ureznine omogočajo bakterijam, ki živijo na koži, ter drugim mikroskopskim organizmom (v vodi ali v zraku), da vstopijo v podkožje in ga s tem kontaminirajo oziroma okužijo.

Kot potapljači, se pod vodo nahajamo v okolju, ki ni nam naravno, za to lahko voda ogrozi celovitost kože. Prekomerno izpostavljanje kože vodi in veliki stopnji vlage lahko spremeni kožni pH in razmehča zunanji del epidermisa, kar posledično pripelje do odstopanja zgornjega sloja kože, s čimer se še dodatno zmanjša naravna zaščita in sposobnost kože do varovanja telesa pred vdorom bakterij in mikroorganizmov. 

Za vse praske in plitve ureznine, ki se pripetijo ob vodi ali v vodi je pomembno, da rano očistite z milom in dobro sperete s čisto (pitna voda iz plastenke) ali sterilno vodo in jo nato zaščitite (s prevezo, obližem). 

Osebam z odprtimi ranami se potapljanje ali katerikoli drug stik z vodo odsvetuje, dokler se rana popolnoma ne zaceli. Preverite tudi, kdaj ste se nazadnje cepili proti tetanusu.

Aleš Virant
Padi IDC staff
#316669

Vir: http://www.alertdiver.com/medline_drinking?utm_contentsf45531217utm_mediumspredfastutm_sourcefacebookutm_campaigndiversalertnetworkdansf455312171