Potapljanje v Sloveniji

08.05.2018

Slovenija je majhna država in ima le 42 kilometrov morske obale. Kaj nam kot potapljačem sploh lahko ponudi?

Odgovor bo za marsikoga presenetljiv, za poznavalce pa povsem jasen - zelo veliko. 

1. Kraj, kjer lahko opravite svoj prvi potapljaški tečaj

Če prihajate iz notranjosti države ali iz tujine, pa tam ne živite v bližini morja, je slovenska obala kraj, kjer boste v prijetnem in umirjenem okolju lahko izvedli svoj prvi potop ali potapljaški tečaj. V potapljaškem centru v Fiesi boste deležni celovite potapljaške oskrbe, spoznali boste teoretične osnove in potapljaško opremo, nato pa se z inštruktorjem podali pod vodo. Lokacija, kjer se boste potapljali, je med najboljšimi v Sloveniji. Plitvina zaliva omogoča ogromen prostor za izvedbo podvodnih vaj, skalnato dno pa omogoča dobro vidljivost ter ter nudi zatočišče podvodnimživalim. Plitvina se zaključi s podvodnim grebenom, ki se spusti na globino 8 do 10 metrov, potop ob grebenu pa izurjenemu očesu poleg srečanja z jatami rib omogoča tudi bližnje srečanje z ugorjem ali jastogom. Na peščenem dnu v bližini grebena pogosto srečamo morske konjičke. 

2. Piran

V Piran se odpravimo s čolnom. V kratki vožnji imamo možnost občudovati piransko cerkev in staro mestno obzidje. Na Rtu Madona lahko opravimo globinski potop na najglobjo točko slovenskega morja, ki leži na 38 metrih globine. Še bolj zanimiva sta potopa na samem rtu in pod piransko cerkvijo, saj oba sodita v naravni park. Potop na rtu, domačini mu pravijo "piranska punta", je še posebej bogat s podvodnim življenjem, na potopu pod cerkvijo pa lahko v plitvi vodi občudujemo ostanke rimske ceste.

3. Potopljene ladje

Najpogosteje obiskani lokaciji sta nemški desantni čoln iz druge svetovne vojne - "Kec" in tovorna ladja "Maona". V naših vodah najdemo tudi potopljeni hidroplan, ki je bolj zanimiv v zimskem času, saj leži ob plovni poti in se ga v času sezone zaradi večje varnosti izogibamo. Vsekakor velja na tem mestu omeniti tudi ostanke prekooceanke Rex, ki so jo zavezniška letala potopila med Koprom in Izolo ob koncu druge svetovne vojne. Ladje ni več, saj je v šestdesetih letih predstavljala "rudnik železa", preostanki pa so namenjeni bolj za potapljaške sladokusce, ki jih zanima zgodovina. V pripravi imamo še nekaj novih, manj znanih lokacij.

Podrobnejši pregled lokacij najdete tudi na potapljaškem zemljevidu, ki ga je oblikovala Slovenska potapljaška zveza, katere član je tudi naše društvo. Vse, ki vas zanima še več, vabimo, da se nam pridružitetudi na naših izletih na Hrvaško in drugod po svetu.

Vanja Mlinar

PADI inštruktor