Potapljanje in COVID-19

09.04.2021

COVID-19 ima veliko enakih simptomov kot druge virusne pljučnice, zato je pred ponovnim potapljanjem priporočljivo določeno obdobje potapljaške neaktivnosti. Dolžina tega obdobja je odvisna od tega, na kakšen način je posameznik preživel okužbo.

ZDRAVSTVENA PRIPOROČILA

  • Potapljači, ki so bili pozitivni na COVID-19, a so ostali popolnoma brez simptomov, morajo počakati 1 mesec, preden nadaljujejo s potapljanjem.
  • Potapljači, ki so bili pozitivni na COVID-19 in so imeli simptome te bolezni, morajo počakati vsaj TRI mesece, preden nadaljujejo s potapljanjem. Za potapljanje potrebujejo zdravniško potrdilo.
  • Potapljači, ki so bili hospitalizirani z ali zaradi pljučnih simptomov v zvezi s COVID-19, morajo počakati vsaj TRI mesece, preden nadaljujejo s potapljanjem. Za potapljanje potrebujejo zdravniško potrdilo, ki zajema popolno testiranje funkcije pljuč (vsaj FVC, FEV1, PEF25-50-75, RV in FEV1 / FVC ter vadbeni test z merjenjem periferne nasičenosti s kisikom) in CT pljuč.
  • Potapljači, ki so bili hospitalizirani zaradi težav s srcem v povezavi s COVID-19, morajo pred potapljanjem počakati vsaj TRI mesece. Za potapljanje potrebujejo zdravniško potrdilo, ki zajema pregled srca vključno z EKG in EKG pod obremenitvijo.

CEPLJENJE IN POTAPLJANJE

  • Po vsakem prejetem odmerku cepiva proti COVID-19 je treba počakati 7 dni.
  • Interval 7 dni je priporočljivo podaljšati na 14 dni v naslednjih primerih:
  • Potapljač je imel pri cepljenju stranske učinke, ki so trajali več kot 48 ur.
  • Potapljač ima osebne dejavnike tveganja, kot so (vendar ne izključno) prekomerna telesna teža, kronične presnovne bolezni (vključno s sladkorno boleznijo), kajenje, uporaba zdravil, ki povečujejo tveganje nastanka krvnih strdkov.
  • Pri izvajanju potopov izven okvirov nedekompresijskega rekreacijskega potapljanja (tehnično potapljanje, dekompresijsko potapljanje).

Priporoča se, da se potapljači posvetujejo s svojim  zdravnikom, če neželeni učinki cepljenja COVID-19 trajajo več kot 48 ur.

SPLOŠNO PRIPOROČILO

• Potapljači in potapljaški centri morajo dosledno upoštevati smernice za dezinfekcijo potapljaške opreme (izdane s strani potapljaških zvez in DAN Europe).

 

VIRI:

(1) Return to Diving Post COVID-19 - Undersea and Hyperbaric Medical Society (UHMS), USA.

(2) Diving after COVID-19 pulmonary infection. Belgian Society for Diving and Hyperbaric Medicine (SBMHS-BVOOG).

(3) Recreational and professional diving after the Coronavirus disease (COVID-19) outbreak - EUBS & ECHM

(4) Dan Europe